Heroes Of Our Time

Musikblogg

Sabaton - Carolus Rex

Kategori: Recensioner

Det sjätte albumet från Falun bandet Sabaton har även denna gång krigstema på sina låtar. Episka keyboard arrangemang, körer, distade gitarrer och Joakim Brodéns lätt mörka stämma berättar om den svenska stormaktstidens uppgång och fall år 1611-1781. Man får sig alltså ett par historie lektioner när man lyssnar på Sabaton för den som är intresserad.

Något som är nytt och lite extra speciellt med detta album är att det finns en version där låtarna sjungs på svenska. Helt okej och som sagt lite speciellt men den engelska versionen är ändå att föredra enligt mitt tycke.
Omslaget till albumet med både den svenska och den engelska versionen.
Omslaget till den engelska versionen.


Dom som gillar Sabaton kommer säkert att känna igen sig i det typiska soundet och kommer säkert även att gilla albumet. För den nyinvigde kan jag förstå om det känns lite "för mycket" med alla körer och stora keyboard arrangemang (vissa kallar det "Schlager Synth" men jag vet inte om jag kan hålla med om att detta är rätt ordval)
och även jag kan hålla med om att det blir "lite för mycket av det goda". 
Men albumet har sina höjdpunkter! "Gott Mitt Uns", (betyder "Gud med oss") där Peter Tägtgren (frontman i både PAIN och Hypocrisy och även producent för detta album) är med och sjunger, Singeln "Carolus Rex" som blev släppt ett tag innan albumet släpptes och som säkert kommer att bli en hit (både på svenska och engelska), fartfyllda "Poltava" är även en låt som bör nämnas. En annan låt som innehåller allt som man kan vänta sig av en Sabaton låt är "The Lion From The North" (eller "Lejonet från Norden" på svenska) som inleder skivan direkt efter det korta introt "Dominium Maris Baltici".
Sammanfattningsvis så kan man väl säga att Sabaton har gjort ett riktigt bra album som absolut är värt att lyssna på! Dock är det inte riktigt lika bra som det förra albumet "Coat Of Arms" där låtarna kändes mer väskrivna och där bandet inte var låst vid ett visst tema utan kunde välja fritt ur historieböckerna. Om ni har möjlighet så försök att se Sabaton live för dom bjuder verkligen på en riktig show. Åtminstone gjorde dom det på festivalen "Rockstad:Falun" 2011. Hoppas nu bara att deras nya manskap också håller måttet!
Bästa Spår: Gott Mitt Uns, Carolus Rex och Poltava.
Betyg: 8/10

//KP


Kommentarer


Kommentera inlägget här: