Heroes Of Our Time

Musikblogg

Civil War - The Killer Angels

Kategori: Recensioner

 
 Det var i nån gång i början av 2012 som fyra stycken av Sabatons medlemmar en efter en bestämde sig för att lämna bandet som dom hade varit en del av i över 10 år. Detta hände precis innan släppet av albumet "Carolus Rex" och en väntande USA turné. Sångaren Joakim Brodén och Basisten Pär Sundström valde att fortsätta med nya medlemmar och Rickard Sundén, (Gitarr) Oskar Montelius (Gitarr), Daniel Mullback (Trummor) och Daniel Myhr (keyboard) valde att tillsammans med Sångaren Patrik Johansson (även medlem i Astral Doors och Lion´s Share) och basisten Stefan "Pizza" Eriksson (även medlem i Volturyon och tidigare roddare för Sabaton)
bilda ett nytt band vid namn "Civil War".
 
 Omslaget till Civil Wars debutalbum "The Killer Angels"
 

Efter att ha släppt ett par singlar och en självbetitlad EP så har dom nu släppt sitt debutalbum vid namn 
"The Killer Angels". Ett smart drag av bandet var att ha sin premiär spelning på en av Sveriges största hårdrocksfestivaler, nämligen Sweden Rock och även i ett av numren av tidningen Sweden Rock Magazin så följde en special version av debutalbumet med på köpet med en cover av Black Sabbaths låt "Children of The Grave". 
 
 Från vänster: Daniel Mullback, Rickard Sundén, Oskar Montelius, Daniel Myhr, Stefan Eriksson och Patrik
Johansson. Foto från Dalarnas Tidning.
 
Hur låter då Civil War? Om man gillar Sabaton så kommer man nog troligtvis att gilla Civil War också. 
"I Will Rule The Universe" är väl den låt som påminner mest om det sound som Sabaton har. Annars så rör det sig till största delen av mer fartfylld och riffbaserad heavy/power metal än vad vi är vana vid hos Sabaton. 
Keyboards används mer sparsamt men ändå tillräckligt mycket för att ge ett speciellt sound. Vilket jag faktsikt var aningen beredd på då jag fick höra lite information om just detta när jag hade turen att få en liten pratstunden med keyboardisten Daniel Myhr på Rockstad:Faluns festival område 2012. På samma festival område fast ett år tidigare så träffade jag en annan Civil War medlem. Gitarristen Rickard Sundén. Fast detta var innan det fanns några planer på just detta och Rickard fortfarande var medlem i Sabaton.
 
 Jag och Rickard Sundén på Rockstad:Falun 2011.
 
 Jag och Martin Lindberg tillsammans med Daniel Myhr på Rockstad:Falun 2012.
 
 Om man ska återgå till vad som skiljer Civil War från Sabaton så är sången den klart största skillnaden. Sabatons Joakim Brodén sjunger väldigt lågt om man jämför med Civil Wars Patrik Johansson. "-Jag ligger nästan en hel oktav högre" sa Patrik en intervju med Sweden Rock Magazin. Patrik Johansson har helt klart en speciell och unik sångröst. Många jämför hans röst med Ronnie James Dio och jag kan förstå varför. 
 
Som jag brukar säga om dom allra flesta album så tycker jag att man ska ge även det här albumet en chans vare sig man gillar Sabaton eller inte. Det här är ett band med sex stycken skickliga musiker som bara behöver lite tid och få mer av en röd tråd i sitt sound för att kunna konkurera med dom allra flesta inom hårdrock genren.
 
Bästa spår: I Will Rule The Universe och Brother Judas.
 
Betyg: 7/10
 
//KP
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: