Heroes Of Our Time

Musikblogg

Sabaton - Carolus Rex

Kategori: Recensioner

Det sjätte albumet från Falun bandet Sabaton har även denna gång krigstema på sina låtar. Episka keyboard arrangemang, körer, distade gitarrer och Joakim Brodéns lätt mörka stämma berättar om den svenska stormaktstidens uppgång och fall år 1611-1781. Man får sig alltså ett par historie lektioner när man lyssnar på Sabaton för den som är intresserad.

Något som är nytt och lite extra speciellt med detta album är att det finns en version där låtarna sjungs på svenska. Helt okej och som sagt lite speciellt men den engelska versionen är ändå att föredra enligt mitt tycke.
Omslaget till albumet med både den svenska och den engelska versionen.
Omslaget till den engelska versionen.


Dom som gillar Sabaton kommer säkert att känna igen sig i det typiska soundet och kommer säkert även att gilla albumet. För den nyinvigde kan jag förstå om det känns lite "för mycket" med alla körer och stora keyboard arrangemang (vissa kallar det "Schlager Synth" men jag vet inte om jag kan hålla med om att detta är rätt ordval)
och även jag kan hålla med om att det blir "lite för mycket av det goda". 
Men albumet har sina höjdpunkter! "Gott Mitt Uns", (betyder "Gud med oss") där Peter Tägtgren (frontman i både PAIN och Hypocrisy och även producent för detta album) är med och sjunger, Singeln "Carolus Rex" som blev släppt ett tag innan albumet släpptes och som säkert kommer att bli en hit (både på svenska och engelska), fartfyllda "Poltava" är även en låt som bör nämnas. En annan låt som innehåller allt som man kan vänta sig av en Sabaton låt är "The Lion From The North" (eller "Lejonet från Norden" på svenska) som inleder skivan direkt efter det korta introt "Dominium Maris Baltici".
Sammanfattningsvis så kan man väl säga att Sabaton har gjort ett riktigt bra album som absolut är värt att lyssna på! Dock är det inte riktigt lika bra som det förra albumet "Coat Of Arms" där låtarna kändes mer väskrivna och där bandet inte var låst vid ett visst tema utan kunde välja fritt ur historieböckerna. Om ni har möjlighet så försök att se Sabaton live för dom bjuder verkligen på en riktig show. Åtminstone gjorde dom det på festivalen "Rockstad:Falun" 2011. Hoppas nu bara att deras nya manskap också håller måttet!
Bästa Spår: Gott Mitt Uns, Carolus Rex och Poltava.
Betyg: 8/10

//KP


Nothing feat Gurka - Stop Pushing Me

Kategori: Allmänt

Här en musikvideo till en låt där jag är med och spelar keyboard. http://vimeo.com/42630115

Bandet består av:
Klara Åkerlund-Sång
Johan Olsson-Gitarr
Björn Andersson-Gitarr
Martin Svedlund-Bas
Emil Holmberg-Trummor
Kristoffer Palm-Keyboard

Bakom kameran stod Martin Frykholm och Björn Andersson som även stod för redigering.

UKM Länsfestival i Torsby

Kategori: Allmänt

För er som undrar så kan jag ju börja med att förklara vad det där "UKM" är för något. Det står för "Ung Kultur Möts" och är en mötesplats för ungdomar från 13-20 år. Ungdomar får då chansen att på sina lokala festivaler runt om i landet få visa sina färdigheter när det gäller antingen musik, konst, dans eller vad som helst egentligen! Dom kan sedan ifrån dessa lokala festivaler kvalificera sig till länsfestivaler och sedan riksfestivaler där dom får chansen att få visa upp sig på för en bredare publik och även träffa andra ungdomar. Märk väl att UKM INTE är någon tävling!

Jag har själv deltagit i UKM och suttit i urvalsgruppen under två tidigare festivaler. I början av Mars detta år var det återigen för Torsbys lokala UKM festival. Den 15 i ordningen. Förutom att sitta i urvalsgruppen så var jag även med i en arbetsgrupp som planerade och arrangerade både inför och under festivalen. En riktigt trevlig kväll där Rock N Roll och Hårdrock var ett tydligt tema.
Det hela tog inte slut där utan det visade sig att det var Torsby som i år skulle få stå som värd för den betydligt större Länsfestivalen, vilket skulle betyda att ungdomar ifrån hela Värmland skulle komma hit till Torsby.
En arbetsgrupp behövdes även till denna festival och den bestod av i stort sett samma gäng som hjälpte till under den lokala festivalen. Däremot så blev det betydligt mer jobb och planering under denna festival!

Den 11-13 Maj 2012 var det då alltså dags för länsfestival i Torsby med temat dataspel. Kortfattat så kan jag säga att det hela blev en riktigt lyckad och rolig festival! Om man ska börja räkna upp alla som på något sätt har hjälpt till med denna festival så skulle listan bli otroligt lång! Dom som bör nämnas är arbetsgruppens medlemmar som är Martin Frykholm, Martin Svedlund, Emil Holmberg, Johan Olsson, Runar Van Geffen, Maja Wimmerstedt (och jag;))
Men dom två som har lagt ner så otroligt mycket jobb och tid på denna festival är våran festivalgeneral Tanja Kortelainen och Michael Åkerlund!
Mer information, filmat material ifrån ALLA föreställningar (även invigningen där jag var med och spelade lite), bloggar, bilder, info m.m kommer och finns redan nu på denna hemsida http://www.torsby.se/ukm
Ha det bra!
//KP